De buitenruimte bestaat uit een serre en een daktuin

het plan voor de serre het plan voor de daktuin

Waarom een buitenruimte bij de IC?

Voor IC-patiënten

Een opname op de IC heeft een grote impact op patiënten en hun familieleden, zowel tijdens de opname als in de herstelfase, die jaren kan duren. Deze klachten kunnen heel verschillend zijn, zowel in soort als in ervaren ernst. Onderzoek wijst uit dat een rustgevende, vriendelijk ingerichte omgeving, extra aandacht voor privacy en de natuur maakt dat mensen zich veilig voelen en meer ontspannen. Een buitenruimte kan dan functioneren als een helende omgeving.

Voor familie van IC-patiënten

Familieondersteuning is erkend als een belangrijke factor in het herstel van de IC patiënt. Ook voor kinderen is een bezoek op de IC van een naast familielid belangrijk. De eigen fantasie is voor een kind vaak angstiger dan een bezoek aan de IC zelf. Het creëren van een buitenruimte met een overvloedige natuur die dicht bij een IC is gelegen, kan een effectieve manier zijn voor het verminderen van spanning bij familieleden van IC-patiënten.

Voortgang

Zo gaan we nu af en toe naar buiten

Stelt u zich eens voor hoe het zou zijn als u wekenlang zonder daglicht verblijft in een ruimte waar je niet of nauwelijks naar buiten kunt kijken en mocht je wel een blik naar buiten kunnen werpen dan is het uitzicht vaak weinig opbeurend! Hoe heerlijk zou het zijn om wel even dat zonnetje te voelen, de vogels te horen fluiten en je te realiseren waarom je dit allemaal moet doorstaan? Want één ding is duidelijk, een IC opname is allesbehalve makkelijk. Patiënten zijn ziek, hebben de regie uit handen moeten geven en leveren continue strijd zowel lichamelijk als mentaal.

Wanneer we nu met een patiënt naar buiten willen, lopen we door het hele ziekenhuis om vervolgens op de parkeerplaats uit te komen, zonder enige privacy. Met wederom geen motiverend uitzicht om even op te kunnen laden.

“Onze wens is om met patiënten naar buiten te kunnen, naar een omgeving die motiveert en inspireert. Waar patiënt en familie samen kunnen zijn en in een rustige en groene omgeving van elkaar kunnen genieten.”

Charel Ensink, IC-verpleegkundige

“Zeker voor patiënten met een langdurige IC opname is het naar buiten kunnen gaan belangrijk. Het wordt ervaren als een eerste stap op weg naar genezing en ontslag naar huis. De eerste keer naar buiten omschrijven patiënten vaak als ‘het gevoel dat je weer leeft’. Zo is het idee voor een buitenruimte bij de IC ontstaan. Het doel van de buitenruimte voor de IC is het creëren van een helende omgeving – dat verbeteringen in de fysieke of psychische toestand van patiënten en bezoekers oplevert.”

 José Hofhuis, Verpleegkundig zorgonderzoeker/research-coördinator intensive care (IC) van Gelre ziekenhuizen

José won onlangs op het Europese ICU Recovery congres de eerste prijs voor haar onderzoek naar de kwaliteit van leven, tien jaar na ontslag van de intensive care.

Daarom zetten wij ons in om een buitenruimte te realiseren bij de IC van het Gelre Ziekenhuis in Apeldoorn.

ik wil doneren