dit is wat we gaan bouwen

De afdeling Intensive Care van Gelre ziekenhuizen Apeldoorn bevindt zich op de 2e etage en kijkt deels uit op een groot plat dak aan de voorkant van het ziekenhuis. Op dit dak willen we de serre en een daktuin realiseren.

Natuurlijk staat de gezondheid van alle IC-patiënten daarbij voorop. Daarom kan de serre alleen bereikt worden via een sluis met lichte overdruk. Hierdoor blijft het buitenklimaat gescheiden van de binnen atmosfeer van de IC-afdeling. Deze sluis moet vanzelfsprekend groot genoeg zijn om een IC-bed met apparatuur te kunnen plaatsen.

De serre zelf wordt een aangename verblijfsruimte van circa 80 m2. Circulair opgebouwd met uiteraard veel glas. Veel aandacht is dan ook nodig voor een goede ventilatie in combinatie met te openen ramen en puien.

Het dak is niet doorzichtig, zodat daarin verlichting en andere installaties kunnen worden opgenomen. De vloer van de serre wordt glad, gemakkelijk schoon te houden en eenvoudig in het gebruik voor het verplaatsen van ziekenhuisbedden met alle daaraan verbonden apparatuur.

Het meubilair in de serre zal degelijk projectmeubilair zijn, prettig om in te zitten en bestand tegen veelvuldig gebruik. En uiteraard komt er meubilair en speelgoed voor kinderen!

Aan de voorzijde van de serre wordt deze voorzien van een luifel. De pui kan aan de voorzijde worden geopend, zodat patiënten en hun bezoekers bij mooi weer onder deze luifel van de buitenlucht kunnen genieten of de daktuin kunnen betreden. De paden door deze tuin worden geschikt gemaakt voor het verplaatsen van ziekenhuisbedden.

Zo gaan we nu af en toe naar buiten

Stelt u zich eens voor hoe het zou zijn als u wekenlang zonder daglicht verblijft in een ruimte waar je niet of nauwelijks naar buiten kunt kijken en mocht je wel een blik naar buiten kunnen werpen dan is het uitzicht vaak weinig opbeurend! Hoe heerlijk zou het zijn om wel even dat zonnetje te voelen, de vogels te horen fluiten en je te realiseren waarom je dit allemaal moet doorstaan? Want één ding is duidelijk, een IC opname is allesbehalve makkelijk. Patiënten zijn ziek, hebben de regie uit handen moeten geven en leveren continue strijd zowel lichamelijk als mentaal.

Wanneer we nu met een patiënt naar buiten willen, lopen we door het hele ziekenhuis om vervolgens op de parkeerplaats uit te komen, zonder enige privacy. Met wederom geen motiverend uitzicht om even op te kunnen laden.

“Onze wens is om met patiënten naar buiten te kunnen, naar een omgeving die motiveert en inspireert. Waar patiënt en familie samen kunnen zijn en in een rustige en groene omgeving van elkaar kunnen genieten.”

Charel Ensink, IC-verpleegkundige

“Zeker voor patiënten met een langdurige IC opname is het naar buiten kunnen gaan belangrijk. Het wordt ervaren als een eerste stap op weg naar genezing en ontslag naar huis. De eerste keer naar buiten omschrijven patiënten vaak als ‘het gevoel dat je weer leeft’. Zo is het idee voor een buitenruimte bij de IC ontstaan. Het doel van de buitenruimte voor de IC is het creëren van een helende omgeving – dat verbeteringen in de fysieke of psychische toestand van patiënten en bezoekers oplevert.”

 José Hofhuis, Verpleegkundig zorgonderzoeker/research-coördinator intensive care (IC) van Gelre ziekenhuizen

José won onlangs op het Europese ICU Recovery congres de eerste prijs voor haar onderzoek naar de kwaliteit van leven, tien jaar na ontslag van de intensive care.