Over onze Stichting

Stichting Buitenruimte Gelre IC is opgericht door een aantal bevlogen leden van de Apeldoornse Serviceclubs om gelden, goederen en gratis diensten te verwerven, waarmee tegen zo laag mogelijke kosten een buitenruimte gerealiseerd kan worden naast de IC-afdeling van Gelre ziekenhuizen te Apeldoorn. Deze buitenruimte bestaat uit een serre en een daktuin.

Een buitenruimte bevordert het genezingsproces van patiënten die langdurig op de IC-afdeling worden verpleegd, biedt hen de mogelijkheid om contact houden met de wereld buiten de IC en geeft gelegenheid tot familiebezoek in een prettige omgeving.

Ons streven is deze buitenruimte uiterlijk in 2021 te realiseren. Kijk voor nadere informatie over de stichting in het beleidsplan.

bestuur en projectteam wij hebben ANBI status

Hoe het begon

De IC-afdeling van Gelre ziekenhuizen doet al ruim 20 jaar onderzoek naar de lange termijn effecten van de intensieve intensive care behandeling op patiënten welzijn en fysieke toestand. IC-Gelre is erkend door de stichting topklinische ziekenhuizen (STZ) als expertisecentrum op dat gebied (ExpIRA) en wordt internationaal ook als zodanig erkend. Er wordt met vele onderzoeksgroepen samen gewerkt om de kwaliteit van de geleverde IC-zorg nog verder te verbeteren en meer inzicht te krijgen in optimalisatie van het herstellings- en revalidatieproces. Patiënten worden terug gezien op de IC nazorg-polikliniek en is er aansluiting bij de IC-nazorg afdelingen van de andere ziekenhuizen in de IC-regio MONICO.

Peter Spronk, intensivist in het Gelre, vertelt:

“Het blijkt vaak een grote uitdaging om de patiënt die de acute intensive care fase heeft overleefd de controle terug te geven over zelfstandig handelen en beslissen. Eén van de zaken die vaak wordt benoemd is de verveling en het gevoel “dat het nooit meer goed komt” tijdens de IC-herstellingsfase waarin patiënten nog volledig afhankelijk zijn van slangetjes, toeters, bellen en IC-personeel. IC-Gelre is samen met partners bezig om meerdere games te ontwikkelen om patiënten actief te betrekken bij het herstellingsproces om motivatie en de wil om beter te worden te versterken. Zo wordt er gewerkt met video-ondersteunde bedfietsen en met games om ademhalingsspieren en slikken te kunnen oefenen.

Vaak horen we dat patiënten zo graag even naar buiten zouden willen. Dat is momenteel erg ingewikkeld en complex. En voor de ingang van het ziekenhuis is het lastig om familie te begroeten zonder enige privacy en rust. Het project “buitenruimte Gelre IC” is een fantastische aanvulling op de zorg die we momenteel bieden aan onze patiënten. Wij denken dat dit een belangrijke bijdrage kan leveren aan het herstellingsproces op de IC.”

Dr Peter Spronk
intensivist Gelre IC