De afdeling Intensive Care van Gelre ziekenhuizen Apeldoorn bevindt zich op de 2e etage en kijkt deels uit op een groot plat dak aan de voorkant van het ziekenhuis. Op dit dak willen we de serre en een daktuin realiseren.

Natuurlijk staat de gezondheid van alle IC-patiënten daarbij voorop. Daarom kan de serre alleen bereikt worden via een sluis met lichte overdruk. Hierdoor blijft het buitenklimaat gescheiden van de binnen atmosfeer van de IC-afdeling. Deze sluis moet vanzelfsprekend groot genoeg zijn om een IC-bed met apparatuur te kunnen plaatsen.

De serre zelf wordt een aangename verblijfsruimte van circa 80 m2. Circulair opgebouwd met uiteraard veel glas. Veel aandacht is dan ook nodig voor een goede ventilatie in combinatie met te openen ramen en puien.

Het dak is niet doorzichtig, zodat daarin verlichting en andere installaties kunnen worden opgenomen. De vloer van de serre wordt glad, gemakkelijk schoon te houden en eenvoudig in het gebruik voor het verplaatsen van ziekenhuisbedden met alle daaraan verbonden apparatuur.

Het meubilair in de serre zal degelijk projectmeubilair zijn, prettig om in te zitten en bestand tegen veelvuldig gebruik. En uiteraard komt er meubilair en speelgoed voor kinderen!

Aan de voorzijde van de serre wordt deze voorzien van een luifel. De pui kan aan de voorzijde worden geopend, zodat patiënten en hun bezoekers bij mooi weer onder deze luifel van de buitenlucht kunnen genieten of de daktuin kunnen betreden. De paden door deze tuin worden geschikt gemaakt voor het verplaatsen van ziekenhuisbedden.

De financiering van de serre is rond en de bouw van de serre start in het 3e kwartaal van 2024, nadat het groot onderhoud van het dak naast de IC is afgerond en dak geschikt is gemaakt voor de bouw van de serre en de daktuin.

Voortgang